Jaarthema: Rotterdam, hoe werkt de stad?

 

Amicae, amicique,

De stad. Het is een ongrijpbaar abstracte gewaarwording waar verrassend veel karakter in kan zitten. Het kan gezien worden als een opeenhoping aan gebouwen die te dicht op elkaar staan met legio mensen die er anoniem doorheen razen. Maar het kan ook gezien worden als een samenleving waarin iedereen optimaal leeft, geniet en zichzelf kan zijn in een omgeving waarin altijd wat te doen is. Hoe werkt dat, zo’n stad? Er komt veel kijken bij het aansturen, inrichten, bewonen en onderhouden van een stad. Om dat meer te ontleden is het jaarthema van de lezingen dit jaar: “Rotterdam, hoe werkt de stad?”, waarbij onze rotstad als rode draad wordt genomen als het ideale voorbeeld van een stad.
De eerste avond zal gaan over sociale geografie en planologie. Het karakter van een stad. Dat is wat een stad maakt of kraakt. Dat is waardoor iemand trots kan zijn op zijn stad. Dat is waardoor men zich thuis voelt in een stad. In Rotterdam geldt: handen uit de mouwen, niet lullen maar poetsen en gewoon normaal doen. Maar waar komt zoiets vandaan? En hoe wordt dit beïnvloed door de inwoners, het beleid, de omgeving en andere factoren? Om deze kant van de stad te belichten zal er in deze lezing ingegaan worden op het sociaalgeografische en planologische aspect van de stad. Vanuit Rotterdams perspectief zal ingegaan worden op wat ons karakter is en hoe wij ons onderscheiden. Er zal bepaald moeten worden waarin we ons karakter kunnen terugzien en hoe we dat behouden.
De tweede lezing gaat over een stad aansturen. Wie is bijvoorbeeld de baas van Rotterdam? Ahmed Aboutaleb? Gernot Trauner? Of toch de geest van Jules Deelder die nog door het nachtwezen van onze mooie stad zwerft. De beleidsmakers hebben er hun handen in elk geval vol aan. Met grote nieuwbouwprojecten waarmee Zuid volledig opfleurt, miljarden die worden besteed aan de beste infrastructuur en de meest uitgebreide reguleringen rondom feesten, geluid en andere staatsaangelegenheden hebben ze een flinke vinger in de pap. Maar of het wel zo goed is wat politici en bestuurders allemaal doen, wat de donkere kant ervan kan zijn en hoe het ons leven in de stad beïnvloedt, is waar we deze avond op in zullen gaan. Hoe kijkt een beleidsmaker tegen een probleem aan en hoe stellen ze daar een beleid op? En op wat voor manier beweegt dit zich vervolgens voort in de stad?
De derde lezing gaat over de toekomstbestendigheid van de stad. Het klinkt cliché, maar de wereld ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Onder andere de technologische ontwikkeling zorgt voor een expansie van de stad op het gebied van inwoners, bedrijven en grootte van gebouwen en de stad. Hier moet een stad op inspelen, zodat deze bij de tijd en relevant blijft. Dit is een uitdaging, maar biedt ook kansen. Hoe ziet Rotterdam er over 20 of 30 jaar uit? Deze avond zal ingegaan worden op de verwachtingen voor een stad als Rotterdam voor de toekomst, hoe hiermee omgegaan moet worden en wat voor kansen en gevaren dit oplevert.
De vierde en laatste avond gaat over de haven en de impact ervan op de stad. De haven levert 34 miljard euro op aan de Nederlandse exportwaarde. Het
levert zo’n 8000 banen op en de grootste drugscriminelen ter wereld hebben hier hun multinationals gezeteld. Dit enorme gebied levert naast banen, waarde en prestige ook overlast op. Toch lijken we er weinig van te merken in het centrum van de stad. Deze avond bekijken we hoe de haven de stad Rotterdam en de inwoners van Rotterdam beïnvloedt en wat de stad eraan heeft.
Als programcie 2023/2024 kijken we uit naar het komende jaar en hopen we aan het einde van deze lezingenreeks meer te snappen van de stad waar wij in leven.