
Amicae amicique,
Het fenomenale dispuut Argos gaat dit jaar haar twaalfde levensjaar in. In dit jaar zullen we vier nieuwe fenomenen behandelen. Dit zijn de fenomenen ruimtevaart, constitutionele monarchie van Mark tot Kim, steenrijk straatarm en infrastructuur.
Ruimtevaart de eerste stap op de maan, ongeëvenaard. En is er misschien een toekomst voor on als mens op Mars? Ruimtevaart een breed begrip, het heeft gezorgd dat we de aarde en het zonnestelsel beter kunnen begrijpen. Echter is er ook een keerzijde. We moeten ons afvragen of het wel ecologisch verantwoord is en het waard is om ruimtevaart als één grote politieke competitie te zien.
Constitutionele monarchie, van Mark tot Kim. Een koning, dictator of democratie. En is de democratie wel echt? Of een groot spelletje. Willen we in deze tijd nog wel een koningshuis en waarom gaat al ons belastinggeld daarnaartoe? Waarom kan Kim het zolang vol houden als dictator en stapt er niet op om hem van zijn troon te stoten? Met dit fenomeen gaan we het hebben over de verschillende bestuursvormen die er zijn. Welke werken wel en welke niet. En wat zit erachter deze bestuursvormen? Welke bestuursvormen passen hier in Nederland? en wie heeft eigenlijk de meeste macht, het volk of de president?
Steenrijk, straatarm, Nederland staat op plaats zes van rijkste landen, gekeken naar het bruto binnenlands product (bbp). Ondanks dat Nederland één van de rijkste landen ter wereld is, kunnen we op een gemiddelde dag in Rotterdam met onze eigen ogen het verschil tussen arm en rijk wel waarnemen. Met dit fenomeen gaan we het er over hebben de verschillen hoe zijn die gekomen? Waarom is armoede in Nederland anders dan in Rwanda? En waarom zijn we in het westen rijker dan in het oosten?
Infrastructuur, de fysieke structuren, systemen en voorzieningen die nodig zijn voor het functioneren van een samenleving. Infrastructuur vormt de basis voor economische activiteiten, transport, communicatie, energievoorziening en het leveren van essentiële diensten. Met dit fenomeen gaan we het hebben over hoe wij dit hebben ontwikkelt? Wat is de toekomst? Vliegende auto’s, teleporteren? Hoe kan er ecologische en duurzame infrastructuur komen? En kunnen wij nog wat leren over de romeinen hoe zij het deden?
Er is dit jaar genoeg te bespreken, dit zullen we doen in twaalf dispuutsavonden. Met elke avond natuurlijk een lekker glas prosecco en toastjes. Op de avonden zijn alle leden jas-das gekleed. Natuurlijk dragen we dan ons jasje met ons welbekende pauwenlogo. Waarom nou een pauw? Dat komt van de mythe over de reus Argos. Hij had namelijk wel honderd ogen die nooit tegelijk sliepen, zo kon hij vele kanten op kijken. Als dispuut kijken wij, net als de reus, naar vele fenomenen en deze proberen we vanuit meerdere oogpunten te bekijken.
Het belooft weer een fenomenaal jaar te worden, met twaalf dispuutsavonden, vier fenomenen, dispuutsweekend, borrels, veel prosecco en toastjes. Leve Argos!
Met parmantige prominente groet,
Amica Bouma (Hera Athena)
Amice van Woerden (Strategos Galenus)