Voetbal tegen CSFR en Koningssoos 26 april

Donderdag avond 26 april was het tijd voor de onderlinge strijd tussen de VGSR en CFSR te Rotterdam. Traditiegetrouw werdt deze strijd gestreden op de groene grasmat ofwel het voetbalveld. Nadat het hek drie kwartier te laat openging rende er even later 12 Rotterdamse strijders het veld op waarop een kort tactisch overleg volgde en de wedstrijd kon beginnen. Helaas voor de VGSR stond het in de rust 2-0 en werd de wedstrijd beëindigd in een 3-0 nederlaag. Ondanks deze domper was de sfeer er op de soos er niet minder om. Hier werd de verjaardag van de Koning alvast gevierd in een volledig in oranje gestoken sociëteit. Onze prachtige sociëteit was omgetoverd tot heus Hollands-Café waarbij de koningsnacht in volle glorie werd gevierd. Onze themadrank Ketel-1 was met oranje kleurstof volledig in het thema gehuld en ook de hoeveelheid bitterballen mocht er zijn. Om 00:00 stipt zongen wij verschillende liederen voor onze jarige koning waaronder het Wilhelmus en natuurlijk het koningslied. Het was een gezellige avond die doorging tot de vroege uurtjes. Gelukkig was het nog heel de dag feest.

Foto’s van de avond zijn hier te vinden

Julian’s Kinderfeestje (pizza en lasergamen)

Afgelopen donderdag mocht ik mijn verjaardag met heel de vereniging vieren. Het fantastische weer die dag was een van de beste cadeaus die ik kon krijgen. Na wat kleine watergevechten in het dakpark hebben we met elkaar genoten van een heus pizza-buffet met dank aan Domino Pizza. In de avond waren wij onwijs fanatiek aan het lasergamen in de lasergame-boot van Rotterdam! Het feestje eindigde in de sociëteit. Iedereen moest wel weer zelf naar huis en werd niet thuis gebracht na dit daverende kinderfeestje.

Julian de Wolff

Foto’s spreken voor zich, zie hier!

Oudledenavond 13 april

Vrijdagavond 13 april vond onze jaarlijkse oud-ledenavond plaats! Een avond waarop we ons als vereniging weer even hebben gerealiseerd dat we al bestaan sinds 1950, en dat dit het nodige aantal oud-leden met zich meebrengt. Speciaal voor deze oud-leden, is er jaarlijks de mogelijkheid om het zware arbeidersleven aan de kant te zetten, het studentenleven voor een avond te omarmen en te genieten van studiezin en amicitia die de VGSR kenmerkt.

De avond ving dan ook aan met drie korte lezingen, gehouden door oud-leden. Zo is ons de nodige kennis bijgebracht over de problematiek rondom ZZP’ers, de vleesindustrie en hulp bij zelfdoding. Gelukkig geldt nog steeds: debatteren is een heerlijk tijdverdrijf! Ludieke en serieuze discussies wisselden zich dan ook af op deze avond, niet alleen tijdens de lezingen, maar uiteraard ook op de prachtige borrel die hierop volgde.

Wat was het mooi om de kelder van onze sociëteit weer zo afgeladen vol te zien, met zoveel mensen die de VGSR een warm hart toedragen. Dank aan alle oud-leden die er deze avond waren, en dank aan alle oud-leden die de VGSR na al die jaren nog steeds ondersteunen! Hopelijk zien we u volgend jaar weer.

De oud-ledencommissie

Meer foto’s van de avond zijn hier te vinden. 

 

Lezing 12 april

Donderdag 12 april vond de vierde lezing onder het jaarthema Globalisering plaats. Op deze avond kwam dr. Guus van Westen, universitair docent aan de Universiteit Utrecht, als lector. Zijn onderzoek focust zich tegenwoordig veel op geografische vraagstukken in ontwikkelingslanden, maar zijn hobby is de culturele aspecten van globalisering en in dat kader was hij uitgenodigd.

In zijn lezing liet Van Westen verschillende perspectieven van culturele globalisering zien. Aan de ene kant is er een duidelijke trend van homogenisering in de wereld te zien. Dit wordt vaak de McDonaldisering genoemd in wetenschappelijke kringen. Een voorbeeld dat aangehaald werd was de bouw van all-inclusive resorts die wereldwijd te vinden zijn en erg veel op elkaar lijken. Zonder context is niet te zien waar in de wereld een dergelijk gebouw staat. In dit opzicht wordt de wereld een ‘global village’.

Het tegenovergestelde is een tegenreactie, namelijk het steeds belangrijker worden van de lokale identiteit. Dit uit zich in lokale initiatieven, zoals lokale voedselproductie. Beide vormen zijn in de samenleving op te merken. Het is de vraag welke vorm de meeste voordelen biedt. Van Westen pleit voor een hybridemodel, waarin zowel de sterke kanten van homogenisering als van diversificatie terugkomen.

Na de lezing was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Hierna werd de avond afgesloten en was er gelegenheid om verder te borrelen.”

Foto’s van de avond zijn hier te vinden.

Dispuutsavond bij dispuut Discute

Op donderdag 5 maart was het tijd voor alweer de derde dispuutsavond van 2018. Op deze avond kwamen ook de leden van Discute bij elkaar op B€URS.

Nadat iedereen voorzien was van koffie, thee en koek was het tijd om aan de slag te gaan met het thema van deze avond. Discute behandelt elke dispuutsavond een ander onderwerp in het kader van het jaarthema ‘de
psychologie van de beïnvloeding’. Het eerste deel van de avond is er gediscussieerd over het thema religieuze bekering waarbij verschillende vragen aan de orde kwamen, zoals de vraag of het aanleren van religie als een vorm van propaganda gezien kan worden. Vervolgens werd het onderwerp ‘bekentenissen en indoctrinatie’ besproken waarbij er geleerd en gediscussieerd is over vormen van indoctrinatie en technieken om mensen tot een bekentenis te krijgen.

Na het inhoudelijke deel was het tijd voor het huishoudelijke gedeelte. De kaars werd aangestoken onder de zinspreuk ‘Pour discuter il faut être d’accord, de wijn werd ingeschonken en de toastjes werden gesmeerd. Het was weer een mooie en leerzame avond!

Discussieavond 29 maart

Donderdag 29 maart stond de discussieavond op de planning. Binnen de VGSR vinden we het belangrijk om onze kennis te testen met het verdedigen of juist beargumenteren van stellingen. Deze vorm van debatteren zie je ook veel terug binnen de vereniging en daarom is het goed om ons een beetje soepel te houden als het om discusiëren gaat. Deze avond gingen we inhoudelijk in op alcoholgebruik binnen de VGSR. Het was goed om hier bij stil te staan en hier over na te denken. De leden werden verdeeld in vier groepen en deze groepen gingen naar twee verschillende ruimtes. Hier kregen ze een stelling te horen en of ze voor of tegen deze stelling waren. Daarna kregen ze per groepje een kleine twee minuten om te bedenken waarom ze voor of tegen waren, waarna ze op een bierkratje moesten gaan staan en tegen elkaar mochten debatteren. Het was een mooie avond waarbij het debatteren hoogtij mocht vieren! Tweede kamer eat your heart out!

Foto’s zijn hier te vinden! 

Creacie avond – De Rotterdam!

Voor de derde en laatste keer dit jaar was het aan de Creacie (een commissie binnen de vereniging) om een verengingsactiviteit te bedenken en organiseren. Dit keer kregen we een rondleiding door een van de landmarks van Rotterdam. We kregen namelijk een rondleiding door De Rotterdam. Je weet wel, die iconische torens aan de Maas. Nadat er eerst een informatieve rondleiding was waaruit voornamelijk bleek dat transparantie door het hele gebouw heen centraal stond en De Rotterdam als het ware een verticale stad is met daarbij alle voorzieningen die je ook zou verwachten bij een echte stad, werden we meegenomen naar één van de hoogste verdiepingen van dit gebouw om van een 360 graden uitzicht van Rotterdam bij nacht te kunnen genieten. Na daar een tijdje genoten te hebben vertrokken we van de Kop van Zuid naar het Eendrachtsplein om de avond voort te zetten onder het genot van een aantal biertjes en een pub quiz.

De foto’s van deze avond vind je hier.