Avond van de medemens 12 december

Tijdens de jaarlijkse avond van de medemens zijn we in tweetallen langsgegaan bij eenzame mensen in Rotterdam om hen een leuke avond te geven en gezellig koffie te drinken. Mensen waren heel dankbaar, we kregen hele mooie en bijzondere verhalen over hun leven te horen en het was bijzonder om te merken hoe positief mensen zijn. We hadden presentjes meegenomen waar de mensen lekker van konden genieten, hier waren ze dan ook dankbaar voor.

Ook is er een groep mensen naar de nachtopvang van het leger des heils geweest. Als gift hebben we de mensen daar blij gemaakt met lekker dikke sokken en vesten. Hier hebben we gezellig spelletjes gedaan met de mensen daar en ook hier kwamen onder het genot van een lekker koekje en koffie de mooiste verhalen naar boven. Het was een mooie avond waarin we ook veel hebben gelachen, die ons heeft verrijkt met een onvergetelijke ervaring.

Disputenstrijd 28 november

Op 28 november 2019 was het tijd voor de disputenstrijd, waarin de disputen van de vereniging het tegen elkaar opnamen met een pubquiz. Elk dispuut had hierbij een eigen categorie met vragen, en de categorie met vragen over de VGSR en Rotterdam kon natuurlijk ook niet ontbreken. We kwamen gezellig in onze stamkroeg bij elkaar, in dispuutskledij om ons dispuut te vertegenwoordigen. Eenmaal hier barstte de strijd los en kraakten onze hersenen om de juiste antwoorden te vinden op de moeilijke vragen die de spelleiders gemaakt hadden. Na vele minuten gestreden te hebben werd de uitslag bekend gemaakt: het dispuut Discute heeft de disputenstrijd gewonnen! Dit werd natuurlijk beloond met een prachtige fles vol Ketel 1.

Lezing ll – Identiteit in de psychiatrie

De tweede lezing van het jaar ging over identiteit en psychiatrie, deze lezing werd verzorgd door Nico van Beveren. Als eerste gingen we kijken naar wat psychiatrie nu eigenlijk is. We kregen een filmpje te zien van een stereotype psychiater als binnenkomer. Later in de avond werd besproken wat psychiaters eigenlijk behandelen, dit werd samengevat in het behandelen van afwijkingen in het normale mentale functioneren. Afwijkende gedachtes, emoties en gedrag over de wereld om ons heen, schizofrenie, neurose zijn ook thema’s waar we het over gehad hebben.

Hierna gingen we het hebben over identiteit. Vragen als: ‘wie ben ik?’, en ‘hoe wordt dit beïnvloedt door het beeld dat andere van mij hebben?’ kwamen hierbij aan de orde. We kregen de tip dat we dieper over onszelf moesten nadenken, dan komen we dichter bij de ware ik. Op zoek gaan naar diepere liggende drijfveren om gedrag te verklaren, zegt iets over identiteit. Al met al was het weer een mooie lezing en hebben wij onszelf weer verrijkt met nuttige informatie.

Creacieavond 7 november

Aapje hier, aapje daar, aapjes overal. Het apenkooien was een ontzettend groot succes! Zelfs de stroefste amicae amicique die nog nooit rennend gespot zijn hebben bewezen dat ook zij kunnen bewegen. Met zijn 39-en hebben we de voor zovelen veels te kleine zaal op zijn kop gezet. In vijf teams werd er tegen elkaar gestreden: telkens 1 tegen 4. Ook dit bleek nog niet altijd even makkelijk te zijn. Werd een tikker opgetild? Dan was ieder getikt lid vrij. In de tijden tussendoor hebben enkele leden hun aapjeskunsten op spectaculaire wijze laten zien aan ieder die dat wel of niet wilde zien. Het was een erg leuke avond, met gelukkig weinig gewonden.

De foto’s kunt u hier vinden!

Discussieavond 17 oktober

Op 17 oktober was het zover: de eerste discussieavond van het jaar. Als vereniging gaan we regelmatig met elkaar in debat over een breed scala aan onderwerpen. Om te zorgen dat deze discussies ook in de toekomst goed blijven verlopen, had de discuscie een educatieve avond voorbereid. Want hoe moet dat debatteren nou eigenlijk?

Nadat iedereen zichzelf had voorzien van een bakje koffie of thee begon de avond met een presentatie. In deze presentatie werd ingegaan op de structuur van een goed debat, de opbouw van een argument en op hoe het argument van de tegenstander goed onderuit gehaald kan worden. Daarnaast is er uitgebreid ingegaan op drogredenen, wat mag er allemaal niet? Om al deze informatie wat concreter te maken werd er een voorbeelddebat gehouden.

Debatteren wordt het beste geleerd door het vooral veel te doen en om die reden werd er daarna uit elkaar gegaan in kleine groepjes. Met de net opgedane kennis in het achterhoofd werden er felle debatten gevoerd over allerlei verschillende stellingen. Willen we bijvoorbeeld liever een pondje of een bus als de fietstunnel straks dicht gaat? En moeten dierenrechten in de grondwet komen? Nadat we allemaal ons zegje hadden gedaan zijn we naar de sociëteit vertrokken, waar we onder het genot van een drankje konden nagenieten. Het was een mooie avond!

Lezing I – De psychologie van identiteit

Op 8 oktober 2019 was het tijd voor de eerste lezing onder het jaarthema ‘Identiteit’. Prof. dr. Marise Born kwam ons een en ander vertellen over de psychologie en filosofie achter identiteit.

De lezing begon met enkele filosofen die vele dingen hebben gezegd over de menselijke identiteit. Nadat de lector het verschil tussen het Zelf en Identiteit heeft verklaard kwamen meer toegepaste zaken naar voren. De oude Griekse wijsheid zegt: ‘ken uzelf’. Maar wát leert u dan kennen? Waar de oude Grieken vooral hun plaats in de samenleving leerden kennen en zich daarnaar leerden gedragen, ziet het antwoord op deze vraag er tegenwoordig een stuk ingewikkelder uit. Het opdoen van zelfkennis is een lastige weg, maar ontzettend belangrijk.

Vervolgens heeft de lector de Identiteitsontwikkeling volgens Marcia (1980) behandeld en had ze het over de erg interessante self-guides van Higgins (1987). Deze gaan over het beeld dat iemand van zichzelf heeft, het streefbeeld van zichzelf, wie hij vindt dat hij zou moeten zijn en het vreesbeeld van zichzelf. Zodra twee van deze beelden niet gelijk zijn voelt diegene emoties. Wanneer het Ideale Zelf niet gelijk is aan het Actuele zelf, voelt iemand zich bijvoorbeeld teleurgesteld, heeft hij het gevoel te mislukken bij het bereiken van een doel.

Tot slot kwamen er enkele onderzoeken voorbij die lieten zien dat wanneer iemand die zichzelf niet leuk vindt weet dat iemand anders hem wél leuk vindt, hij zich juist onaardig gaat gedragen (onaardiger dan wanneer hij niet weet wat de ander van hem vindt (de controlegroep)) en vise versa. De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat mensen zich gedragen zoals ze zichzelf vinden. Iemand die zichzelf leuk vindt gaat zich extra leuk voordoen als hij weet dat iemand hem niet leuk vindt, terwijl iemand die zichzelf niet leuk vindt zichzelf dan weer extra vervelend gaat voordoen als hij weet dat iemand hem leuk vindt. Zo trekt men het beeld van de ander naar het beeld dat men van zichzelf heeft.

Al met al een heel interessante lezing, die deze lector ons gegeven heeft!

Zie hier de foto’s

Kerstdiner en DTBB 20 december

Donderdag 20 december was het weer zover: het jaarlijkse kerstdiner van de VGSR.
Wat hebben we kunnen genieten van de talenten van de leden, op zeer verschillende gebieden.  De avond werd georganiseerd door de diescommissie. De commissie die de Dies Natalis – het gala van de vereniging – organiseert. Een vijftal kokers was gevraagd de maaltijd te verzorgen. Woensdag werden de eerste onderdelen van de maaltijd al voorbereid. De kerk waar het diner gehouden werd vulde zich met heerlijke geuren toen op donderdag rond de middag de voorbereidingen weer verder gingen.

Rond een uur of zes werden alle aanwezigen ontvangen met een welkomstdrankje – mede mogelijk gemaakt door het verenigingselixer Ketel 1. Tijdens de ontvangst was er voldoende ruimte om gezellig met elkaar te praten en om op de foto te gaan in de fotohoek. Na de ontvangst werd er met elkaar gezongen tijdens een sing in. Daarna nam iedereen plaats aan de prachtig gedekte tafels. Tijdens het kerstdiner kon de vereniging ook alvast oefenen voor de Dies Natalis. De praeses, voorzitter, van de Diescommissie gaf voorafgaand aan de maaltijd uitleg over maaltijdetiquette. De opgedane kennis kon vervolgens meteen in praktijk worden gebracht.

Daarna was het tijd voor de maaltijd, een heus 5 gangendiner. We begonnen met een amuse: een paté in pancetta met gekarameliseerde sjalot. Dat werd gevolgd door het voorgerecht: spinaziesoep met ravioli. Als intermezzo liet ons vereningskoor Ingenia haar stemmen weer eens horen. We gingen verder met het tussengerecht: een broccolimousse met gedroogde ham. Na dit smakelijke hapje werd het kerstverhaal voorgedragen door amice De Wolff sr. onder begeleiding van het pianostuk Nocturne 1 opus 55 gespeeld door amice De Vries jr. In deze onderbreking werd ook een pianostuk voor 6 handen opgevoerd door 3 amicae.
Het hoofdgerecht bestond uit een boeuf bourguignon van runderriblappen geserveerd met zoete aardappelpuree. Tijdens de laatste muzikale bijdrages konden we genieten van het lied ‘O Holy Night’ en het pianostuk Prelude e. o. 28 no. 4. Het nagerecht was een witte chocolademousse met koekkruim en bosvruchten.

Voldaan vertrokken we naar de sociëteit, waar we voor één keer in onze mooiste foute kersttruien mochten rondlopen. Ook werd op deze avond het thema van de 68e Dies Natalis bekend gemaakt.  De praeses van de commissie hield een speech over wat voor geweldige tijd de studententijd is. Het thema van dit jaar is dan ook: ‘Weergaloos’. Er werd geproost met het enigszins foute themadrankje van de zo stijlvol begonnen avond: upso – sprite en sonnema. Een geslaagde sociëteitsavond volgde.

We kijken terug op een prachtige avond waar we mochten gedenken dat God zijn eigen Zoon naar de aarde stuurde voor ons, waar we heerlijk mochten eten en drinken en mochten genieten van al het goede dat de VGSR te bieden heeft!

Meer foto’s zijn hier te vinden.