Lerarenavond 12 november

Ook in coronatijd gaat het verenigingsleven gewoon door. Tijdens de lerarenavond op 12 november vertelden drie leden over hun studies. Amica Ruiter beet het spits af met haar studie criminologie. We hebben gekeken naar de harde cijfers van criminaliteit in coronatijd. Wat opvalt is dat de hoeveelheid cybercriminaliteit explosief gestegen is. Meer dan ooit worden mensen belaagd met fraude via mail, appjes of telefonie. Dat harde cijfers niet zulke harde cijfers zijn, kan onderbouwd worden met de term ‘dark number’. Dit is alle criminaliteit die niet aan het licht komt, bijvoorbeeld doordat slachtoffers geen aangifte doen.

Amice De Vries sr. is economiestudent en vertelde over het boek ‘An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations’. Hierin beschrijft Adam Smith (onder andere) een rationele manier van kijken naar economie, namelijk dat iedereen handelt uit eigen belang en niet uit de goedheid van ieders hart. Hoe rijmen we een heel rationeel economisch systeem met het coronavirus dat ons raakt op sociaal en persoonlijk gebied? Hoever moeten we gaan om ouderen en zwakkeren te beschermen? Voer om over na te denken dus.

Amica Clement vertelde over haar minor: geweld. We keken naar de ACE test, de Adverse Childhood Experiences Study. Hierin wordt aan de hand van 10 vragen gekeken of mensen aanleg hebben voor een verhoogde kans op een auto-immuunziekte. Deze vragen hebben betrekking op misbruik in de kindertijd. Vaak krijgen mensen die in hun kindertijd misbruikt zijn later in hun leven last van een mentale of fysieke aandoening.

Het was weer een leerzame avond!

Mannen- en vrouwenavond 10 november

In de themaweek is op dinsdagavond 10 november een extra activiteit verzorgd: de mannen- en vrouwenavond! De amicae Meeuse en Van Gurp hebben coronaproof een high tea georganiseerd. De amicae van de VGSR mochten genieten van bonbons, cakejes en sandwiches, waaronder druk gezoomed werd met elkaar. De amici De Vries jr. en Alkema organiseerden een heuse whiskyproeverij voor de mannen via Zoom. Al met al een leuke avond!

Lezing I 5 oktober

Afgelopen donderdag vond de eerste lezing van dit jaar plaats, verzorgt door prof. Dr. Klemann. Deze lezing was coronaproof te volgen in stadsbrouwerij De Pelgrim en vanaf de laptop thuis via Zoom. Meneer de lector nam ons mee terug in de tijd. Hij omschreef uitgebreid hoe het leven in Nederland er zeventig jaar geleden uitzag. Zo hebben wij gehoord over het normale gezinsleven, de politiek, het geloof en de oorlog. Onder het genot van een speciaal biertje konden wij luisteren naar de enthousiaste woorden over de geschiedenis van 1950 en ten slotte was er ruimte om vragen te stellen aan de lector. Als afsluiting werd er nog geborreld en nagedacht over alle informatie die wij zojuist hebben gehoord, zoals vanouds. Het was weer een interessante en leerzame avond.

De foto’s kunt u hier vinden.

69e Dies Natalis der VGSR

Op 14 februari 2020 mochten wij de 69e verjaardag van de VGSR vieren! Dit grootse feest wordt ieder jaar in februari gevierd, op 14 december is de VGSR écht jarig. Dit jaar was het thema van de Dies Natalis ‘Gers, van alle tijden’. Gers is een typisch Rotterdams woord wat cool, leuk of gaaf betekent. Een Gerse Dies werd het zeker! We mochten geniet van de Gerse dingen die de stad Rotterdam ons altijd al heeft gebracht en ook altijd zal brengen. Om 4 uur verzamelden alle leden met hun dates zich bij The Social Club in de Oude Haven te Rotterdam. Een plek met prachtig uitzicht op deze haven, het historische Witte Huis en de Willemsbrug! De koffie, thee en taart stonden klaar en er was gelegenheid tot het maken van foto’s, buiten bij fotograaf Lianne Torn van Lelie Design, maar ook binnen bij de heuse photobooth. Na het maken van alle groepsfoto’s en het amicitia drinken, werden de plekken aan tafel gezocht en begon het diner. Onder genot van heerlijk eten en rijkelijk vloeiende wijn, luisterden we naar speeches van onze eigen leden en van amicae amicique uit het hele land. Aan het einde van de avond werden de galajurken van de vrouwen omgewisseld voor cocktailjurkjes en rookten de mannen sigaren, waarna we met de bus naar de locatie van de afterparty gingen. De locatie was VINN, vlakbij het station. Hier dansten we heel de avond en genoten we nog meer van het feest. Toen het al bijna ochtend werd, was het feest voorbij en ging iedereen weer naar huis. Het was een ontzettend mooie 69e Dies Natalis. We kijken uit naar het Lustrum van het komende jaar!

De foto’s kunt u hier vinden.

Sine regno 2-7 maart

Maandag 2 maart was het dan zover, bestuur de Vries ging met vakantie en het sine regno kon beginnen. Tijdens deze week mocht bestuur van Dijk het stokje weer overnemen. Het was een week waarin veel activiteiten stonden gepland. Sine regno werd op maandagavond afgetrapt met een avondje naar de Euroscoop. Op dinsdagavond was er een praiseavond georganiseerd, waarbij we lekker met elkaar konden zingen. Woensdagavond was een sportieve avond, we gingen namelijk baantjes trekken in het zwembad.
Donderdag mochten we genieten van de zelfgemaakte broodjes Gyros, waarna we op pad gingen naar mooie boules. Hier konden we onder het genot van een drankje een balletje gooien, karaoke doen of tafeltennissen. Na deze activiteit stond er een heuse Griekse soos gepland, tijdens deze soosavond waren er ook olympische activiteiten georganiseerd. Na een spannende strijd gingen de mannen er op het nippertje vandoor met de winst.
Vrijdagmiddag waren we weer welkom op Grieksestraat om daar te kunnen uitbrakken in onze badjassen en ’s avonds bezochten we de Doelen, waarnaar er een borrel plaatsvond.
Zaterdagmiddag was er voor de liefhebbers een rondleiding in een bierbrouwerij en ’s avonds kon er gestapt.

De foto’s kunt u hier vinden.