Dispuutsavond bij dispuut Argos

Op donderdag 1 maart vond alweer de tweede dispuutsavond van het jaar 2018 plaats. De argoten, argieven en wat dies meer zij van dispuut Argos kwamen dan ook samen op B€URS, een verenigingshuis van de VGSR. Argos behandeld dit jaar vier fenomenen, te weten: Fake News, feminisme, de betaalbaarheid van de gezondheidszorg en wetenschap. Per fenomeen houden ze twee inhoudelijke avonden. Na het luidkeels ter gehore brengen van ons dispuutslied was het tijd om de tweede en tevens laatste avond over het fenomeen feminisme af te trappen.

In eerdere avonden waren de verschillende feministische golven reeds behandeld. Ook hebben we het reeds gehad over meer actuele onderwerpen omtrent het feminisme zoals gender quota’s, inkomensongelijkheid en (positieve) discriminatie op de werkvloer. Deze avond stond in het teken van personen die in de geschiedenis van het feminisme een belangrijke invloed hebben gehad en wat we hier vandaag de dag nog van kunnen leren.

Na het inhoudelijke deel volgde het huishoudelijke deel van de avond. Er volgde een kleine introductie op het volgende fenomeen: betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Ook werd er een tipje van de sluier opgelicht over het naderende Argos weekend en er waren heerlijke toastjes en natuurlijk ontbrak ook de prosecco niet! Al met al weer een geslaagde avond.

Leve Argos!

Bekijk hier de foto’s van deze avond.

67e Dies Natalis der VGSR

Afgelopen vrijdag 16 februari 2017 mocht onze vereniging alweer haar 67 verjaardag vieren! Na onze officiële verjaardag op 14 december, werd afgelopen vrijdag pas echt goed uitgepakt. We vierden onze verjaardag op een plek waar meer Rotterdamse feesten gehouden worden, namelijk de Coolsingel! Daar, bij La Buvette stroomden om 16:00 de eerste gasten in white tie dresscode klaar. Na een ontvangst met een bakje koffie of thee en gebak, stond onze fantastische fotograaf Lianne Torn van Lelie Design buiten in de ijzige kou klaar om foto’s van deze mooie mensen te maken. Rond 17:00 werd het glas geheven op onze prachtige vereniging en was er gelegenheid om ons bestuur met dit feest te feliciteren. Hierna was het tijd om plaats te nemen aan tafel.

De Coolsingel is op een vrijdagavond gevuld met werkende en winkelende mensen. Op dat zelfde moment genoten wij binnen van een overheerlijk 3-gangenmenu. Onder leiding van meneer de tafelpraeses, amice Griffioen, en tal van speeches en reden werden we op deze avond goed vermaakt! Aan het einde van de maaltijd stond er voor alle aanwezigen een goodiebag met een Royaal ontbijt voor de volgende dag klaar. Na een afsluitend bakje koffie en en sigaar was het nu echt het moment om het diner te verruilen voor een spetterende afterparty!
Lopend over de Coolsingel vertrokken we in een grote stoet naar de Rotterdamse wijnhaven om op de authentieke Engelse boot Vessel 11 een flink feestje te bouwen. Lange jurken werden verwisseld voor cocktailjurkjes en de hoge hakken voor gemakkelijke sneakers. Bij aankomst kon iedereen genieten van een heerlijk welkomstdrankje waardoor de sfeer er al snel goed in zat! Na een zinderende afterparty was het rond 04:30 tijd om de boot te verruilen voor het vaste land. De 67e Dies Natalis kwam hiermee tot een einde.
Gelukkig kunnen we nagenieten van de foto’s en de prachtige verhalen!

Mannen/vrouwenavond 1 februari

Binnen de VGSR hebben we een paar keer per jaar een heuse mannen/vrouwenavond. Tijdens deze avond gaan de mannen en vrouwen uit elkaar en hebben hun eigen programma.

Mannenavond

Afgelopen donderdag was het weer tijd voor de mannenavond. Een jaarlijkse terugkerende avond die bekend staat om zijn mannelijkheid! Vettig eten en ruige activiteiten.  Rond half 7 kwam iedereen langzaam binnen druppelen op Casa, de geuren van het eten begonnen langzaam de neuzen van de hongerige mannen binnen te komen. Klokslag zeven uur was het dan eindelijk zover: Amice de Wolf sr. Kwam met een geweldige overmeesterende grote schaal met pulled chicken aangelopen! De mannen konden niet wachten om aan te vallen. Een paar oerkreten van wat oudere jaars kondigde aan dat het vreetfestijn konden beginnen. Oh wat was het toch heerlijk! Na een heerlijke maaltijd veroberd te hebben was het dan tijd voor het serieuzere deel van de avond.

Amice Binnenkamp en amice Mars hadden een avond voorbereid over seksualiteit en geloof. Hoe kunnen we hier als christen mee omgaan in deze wereld? Kan ik hierbij ook steun vinden bij anderen en hoe kan ik steun vinden bij God hierin? Allemaal vragen die tijdens de gesprekken naar boven kwamen.

Het was een mooie avond waarbij we meer over elkaar te weten zijn gekomen, dichter naar elkaar toe zijn gegroeid en er meer openheid naar elkaar toe is gekomen.

Vrouwenavond

Afgelopen donderdag was het weer tijd voor de jaarlijkse vrouwenavond! Een heleboel vrouwen van de VGSR verzamelden zich in de Witte de Withstraat bij een veredelde snackbar genaamd ‘de Frietboutique’. Daar is patat eten veel meer dan even snel een frietje wegwerken bij de snackbar om de hoek. Het is fancy en ook nog eens eigentijds. Een hele fijne plek om de avond te beginnen dus!

Na het eten van heerlijke frietjes en kaassoufflés (en het vermijden van de vegetarische bitterballen genaamd ‘bietenballen’), vertrokken de vrouwen van de VGSR naar de schaatsbaan in Kralingen. Eenmaal daar aangekomen werden er schaatsen gehuurd of werden zelf meegenomen noren aangetrokken. De grote schaatsbaan, waar rondjes van 200 meter geschaatst kunnen worden en de kans groot is dat je omver geschaatst wordt door een wannabe Sven Kramer, was even dicht omdat er gedweild moest worden, dus de schaatspret begon op de zogenaamde funbaan. Er werden voorzichtig wat rondjes geschaatst en hier en daar gleden er al wat vrouwen uit. Het grootste plezier werd beleefd met de plastic dolfijnen die bedoeld zijn als steun bij het schaatsen, waar daar vroeger een stoel voor werd gebruikt. Echter ging een aantal vrouwen op deze dolfijnen zitten, waarna ze voortgeduwd werden over het ijs. Toen ging de grote schaatsbaan weer open en na enige twijfels heeft bijna iedereen daar ook nog een rondje geschaatst, al ging het niet altijd even snel of soepel. De vrouwen van de VGSR hebben het naar hun zin gehad en daar gaat het om. Het was een mooie en gezellige avond!

Meer foto’s van de avond zijn hier te vinden!

Lerarenavond 18 januari

Afgelopen donderdag vond de jaarlijkse lerarenavond plaats, een avond waarop een aantal leden de vereniging iets bijbrengt over hun eigen studiegebied. Deze lerarenavond kregen leden een kijkje in gebarentaal en verloskunde. Het was zowel een leerzame als een gezellige avond!
Rond 20 uur druppelden de VGSR’ers binnen bij De Ark, een van de kasten (studentenhuis) van de vereniging. De aanwezige groep leden werd gesplitst: een deel van de leden leerden eerst wat over gebarentaal en een ander deel werd eerst wat bijgebracht over verloskunde. Daarna wisselden de groepen. Nadat de leden een uitleg kregen over de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal werd gelijk een korte les gebarentaal gegeven. Hoe spel je door middel van gebaren je naam en maak je duidelijk dat je uit Rotterdam komt? Hoe kun je koffie of een biertje bestellen? Dat bleek nog niet zo eenvoudig als aanvankelijk gedacht, het komt namelijk erg nauwkeurig en voor je het weet, beeld je iets anders uit dan bedoelt.

Daarnaast bleek de kennis van sommige leden op het gebied van verloskunde niet optimaal te zijn, maar goed dat daarom twee leden bereid waren een kijkje te geven in de opleiding verloskunde. Want, om de hoeveel weken zou je naar een verloskundige moeten en hoe lang duurt een zwangerschap eigenlijk? En hoe ziet een zwangerschap er in vogelvlucht uit? De leden werden er stil van. Toch best wel een bijzonder iets, zo’n zwangerschap.

In ieder geval mag duidelijk worden dat de lerarenavond de VGSR’ers weer een stukje wijzer heeft gemaakt, en dat dankzij de kennis van leden van de vereniging zelf. Leuk en interessant om zo van elkaar te blijven leren en jezelf te verrijken met nieuwe kennis en inzichten.

Dispuutsavond Icarus 11 januari

Op de eerste verenigingsavond van het jaar 2018 was het weer tijd voor de dispuutsavond. Zo kwamen ook de heeri van dispuutsvereniging Icarus weer samen op Casa d’Oranjeboom. Binnen het jaarthema rechtssystemen was het deze avond tijd om de thematiek omtrent privaatrecht te bespreken en bediscuseren. Aangezien de voorbereiding al een goede basis had gelegd bij de leden van Icarus kon op de avond gelijk de diepte in worden gegaan.

Allereerst werd het onderscheid tussen publiek- en privaatrecht besproken waarna er dieper werd ingegaan op de verschillende vormen van privaatrecht. Aan de hand van een aantal, VGSR gerelateerde, casussen werd de theorie gelijk toegepast.

Tot slot was er nog tijd voor het huishoudelijke deel waar een tipje van de sluier voor het 2e dispuutslustrum aankomende zomer werd opgelicht en de eerstejaars van Icarus van een aantal oud-leden een mooie stimulans tot academische ontwikkeling mochten ontvangen in de vorm van het
boek ‘de wereld van Sophie’.

Kerstdiner 2017

Afgelopen donderdag vond het jaarlijkse kerstdiner van de VGSR plaats. Ieder jaar wordt op de laatste donderdag voor de kerstvakantie dit diner georganiseerd door de commissie die dat jaar de Dies Natalis (het gala) organiseert. Zo ook dit jaar. En het was weer een onwijs succes.

Rond een uur of 6 werden alle aanwezigen ontvangen met een welkomstdrankje. Tijdens het ontvangst was er voldoende ruimte om gezellig met elkaar te praten en om op de foto te gaan in de foto-hoek. Na het ontvangst werd er met elkaar gezongen tijdens de sing-in waarna iedereen plaats nam aan de prachtig gedekte tafels. Naast dat er gegeten wordt op het kerstdiner, heeft het diner ook als doel om alvast te ‘oefenen’ voor de Dies Natalis. De praeses (voorzitter) van de Diescommissie gaf voorafgaand aan de maaltijd dan ook een uitleg over de etiquette. Want waar laat je je servet tijdens de maaltijd? Wel of geen ellebogen op tafel? Is het heel ongebruikelijk om een insta-story te maken van je eten? Op al deze vragen gaf zij een antwoord!

Daarna was het echt tijd om te gaan eten. Een aantal leden hadden de maaltijd bereid die bestond uit Noord-Afrikaanse gerechten. Na het overheerlijke voor- en hoofdgerecht vertelde amice De Wolff sr., meneer de ab-actis het kerstverhaal met een eigentijds tintje, waarna een aantal muzikale leden ‘It’s beginning to look a lot like Christmas’ ter gehore brachten. Een nagerecht en een heel aantal wijntjes verder, was het einde van het diner in zicht en vertrok iedereen richting de sociëteit.

Aangekomen op de sociëteit was het eindelijk zo ver: de bekendmaking van het thema voor de Dies Natalis 2017. De praeses van de commissie hield een speech over de overvloed die we als Rotterdamse studenten mogen ervaren. Eigenlijk komen we heel weinig tekort. En als er één gelegenheid is waaruit dat blijkt; dan is het wel de Dies Natalis. Het thema van dit jaar is dan ook: ‘Royaal’. Er werd geproost met Gin met Royal Club tonic en een lange, geslaagde soosavond volgde.

We kijken terug op een prachtige avond waar we mochten gedenken dat God zijn eigen zoon naar de aarde stuurde voor ons, waar we heerlijk mochten eten en drinken en mochten genieten van al het goede dat de VGSR ons biedt!

Benieuwd naar de foto’s van deze avond? Kijk dan hier!