De vooravond 13 februari

Dit is de avond voor de Dies Natalis der VGSR. De Dies Natalis is een groot feest wat jaarlijks terugkeert om de verjaardag van de vereniging te vieren. Op de vooravond wordt alvast bekendgemaakt welke wijn er gedronken zal gaan worden tijdens de dies. Daarnaast staat deze avond ook ieder jaar weer in het teken van een terugblik op wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is. Om deze reden zijn alle ouders en verzorgers van de studenten ook van harte uitgenodigd voor deze avond.

 

Nadat er een aantal liederen ten gehore zijn gebracht en er met Woord en gebed is geopend door de Praeses van de VGSR, vindt er eerst een lezing plaats. Dit jaar is deze lezing gewijd aan orgaandonatie. Amica Baan-Kooman, oud-lid der VGSR, heeft ons duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om samen over orgaandonatie te praten en hier een keuze in te maken, omdat geen keuze maken later tot lastige situaties kan leiden. Na deze lezing was het woord aan de praeses van de diescie. De Diescie is een commissie die al een half jaar druk is met de voorbereidingen van het grote feest wat morgen zal plaatsvinden. Zij heeft deze avond zoals gezegd de dieswijn geïntroduceerd en aangekondigd dat deze in de pauze geproefd en gekocht kan worden door de ouders. Daarnaast is een zelfgemaakt filmpje laten zien om ons alvast warm te maken voor de dies van morgen. Al met al is dit een prachtige avond met een vol programma. Een goede voorbereiding op de 69ste Dies Natalis der VGSR!

Voor-studenten-door-studenten-avond

Elk jaar wordt een activiteit georganiseerd die draait om de studies van onze leden. Dit jaar was deze activiteit iets anders dan normaal. Normaal vertelt een aantal leden iets over zijn of haar studie aan een klein groepje VGSR’ers; nu gaf een aantal leden een lezing over een onderwerp dat gerelateerd is aan zijn of haar studie. Zo vertelde amica Boeringa, studente Geschiedenis, ons meer over de ‘End of History’, gaf amica Van der Hoeven, studente Bestuurskunde, ons stof tot nadenken over waarom wij een overheid (nodig) hebben en gaven de amici Groenenveld en Okhonmina, studenten Economie en Recht, ons een kijkje in het leven van Karl Marx en Adam Smith. Kortom, een zeer informatieve en geslaagde avond!

Kerstdiner 19 december

Donderdag 19 december was de dag van het jaarlijkse kerstdiner, ook wel het voorproefje van de Dies Natalis, die later in het jaar zou volgen. Beide avonden worden elk jaar georganiseerd door de diescommissie.
De kerkzaal was prachtig versierd door de eerstejaars en nadat de leden hun mooiste kleren aan hadden getrokken, kwamen zij bij elkaar voor een gezellige avond met lekker eten en vol talent van de leden.
De avond begon rond half zeven met een sing-in, waarna iedereen mocht plaatsnemen aan tafel en de etiquette werd uitgelegd en voorgedaan door de diescommissie. De kokers hadden hun uiterste best gedaan op een heerlijk vijfgangendiner, welke werd opgediend door de tweedejaars. Tussen de gangen door werden stukjes opgevoerd door verschillende leden. Zo werd er vierstemmig gezongen door Ingenia, het verenigingskoor, en was er een amice die zijn zelfgeschreven kerstverhaal vertelde. Ook konden vooraf en in de pauze foto’s worden gemaakt bij de photobooth.
Kortom, een avond vol gezellig kletsen, mooie muziek, lekkere gerechten en heerlijke foto’s. Rond elf uur vertrokken de leden naar de sociëteit voor nog meer gezelligheid. Hier werd het thema van de 69e Dies Natalis bekend gemaakt: ‘Gers, van alle tijden’.

Avond van de medemens 12 december

Tijdens de jaarlijkse avond van de medemens zijn we in tweetallen langsgegaan bij eenzame mensen in Rotterdam om hen een leuke avond te geven en gezellig koffie te drinken. Mensen waren heel dankbaar, we kregen hele mooie en bijzondere verhalen over hun leven te horen en het was bijzonder om te merken hoe positief mensen zijn. We hadden presentjes meegenomen waar de mensen lekker van konden genieten, hier waren ze dan ook dankbaar voor.

Ook is er een groep mensen naar de nachtopvang van het leger des heils geweest. Als gift hebben we de mensen daar blij gemaakt met lekker dikke sokken en vesten. Hier hebben we gezellig spelletjes gedaan met de mensen daar en ook hier kwamen onder het genot van een lekker koekje en koffie de mooiste verhalen naar boven. Het was een mooie avond waarin we ook veel hebben gelachen, die ons heeft verrijkt met een onvergetelijke ervaring.

Disputenstrijd 28 november

Op 28 november 2019 was het tijd voor de disputenstrijd, waarin de disputen van de vereniging het tegen elkaar opnamen met een pubquiz. Elk dispuut had hierbij een eigen categorie met vragen, en de categorie met vragen over de VGSR en Rotterdam kon natuurlijk ook niet ontbreken. We kwamen gezellig in onze stamkroeg bij elkaar, in dispuutskledij om ons dispuut te vertegenwoordigen. Eenmaal hier barstte de strijd los en kraakten onze hersenen om de juiste antwoorden te vinden op de moeilijke vragen die de spelleiders gemaakt hadden. Na vele minuten gestreden te hebben werd de uitslag bekend gemaakt: het dispuut Discute heeft de disputenstrijd gewonnen! Dit werd natuurlijk beloond met een prachtige fles vol Ketel 1.

Lezing ll – Identiteit in de psychiatrie

De tweede lezing van het jaar ging over identiteit en psychiatrie, deze lezing werd verzorgd door Nico van Beveren. Als eerste gingen we kijken naar wat psychiatrie nu eigenlijk is. We kregen een filmpje te zien van een stereotype psychiater als binnenkomer. Later in de avond werd besproken wat psychiaters eigenlijk behandelen, dit werd samengevat in het behandelen van afwijkingen in het normale mentale functioneren. Afwijkende gedachtes, emoties en gedrag over de wereld om ons heen, schizofrenie, neurose zijn ook thema’s waar we het over gehad hebben.

Hierna gingen we het hebben over identiteit. Vragen als: ‘wie ben ik?’, en ‘hoe wordt dit beïnvloedt door het beeld dat andere van mij hebben?’ kwamen hierbij aan de orde. We kregen de tip dat we dieper over onszelf moesten nadenken, dan komen we dichter bij de ware ik. Op zoek gaan naar diepere liggende drijfveren om gedrag te verklaren, zegt iets over identiteit. Al met al was het weer een mooie lezing en hebben wij onszelf weer verrijkt met nuttige informatie.

Creacieavond 7 november

Aapje hier, aapje daar, aapjes overal. Het apenkooien was een ontzettend groot succes! Zelfs de stroefste amicae amicique die nog nooit rennend gespot zijn hebben bewezen dat ook zij kunnen bewegen. Met zijn 39-en hebben we de voor zovelen veels te kleine zaal op zijn kop gezet. In vijf teams werd er tegen elkaar gestreden: telkens 1 tegen 4. Ook dit bleek nog niet altijd even makkelijk te zijn. Werd een tikker opgetild? Dan was ieder getikt lid vrij. In de tijden tussendoor hebben enkele leden hun aapjeskunsten op spectaculaire wijze laten zien aan ieder die dat wel of niet wilde zien. Het was een erg leuke avond, met gelukkig weinig gewonden.

De foto’s kunt u hier vinden!

Discussieavond 17 oktober

Op 17 oktober was het zover: de eerste discussieavond van het jaar. Als vereniging gaan we regelmatig met elkaar in debat over een breed scala aan onderwerpen. Om te zorgen dat deze discussies ook in de toekomst goed blijven verlopen, had de discuscie een educatieve avond voorbereid. Want hoe moet dat debatteren nou eigenlijk?

Nadat iedereen zichzelf had voorzien van een bakje koffie of thee begon de avond met een presentatie. In deze presentatie werd ingegaan op de structuur van een goed debat, de opbouw van een argument en op hoe het argument van de tegenstander goed onderuit gehaald kan worden. Daarnaast is er uitgebreid ingegaan op drogredenen, wat mag er allemaal niet? Om al deze informatie wat concreter te maken werd er een voorbeelddebat gehouden.

Debatteren wordt het beste geleerd door het vooral veel te doen en om die reden werd er daarna uit elkaar gegaan in kleine groepjes. Met de net opgedane kennis in het achterhoofd werden er felle debatten gevoerd over allerlei verschillende stellingen. Willen we bijvoorbeeld liever een pondje of een bus als de fietstunnel straks dicht gaat? En moeten dierenrechten in de grondwet komen? Nadat we allemaal ons zegje hadden gedaan zijn we naar de sociëteit vertrokken, waar we onder het genot van een drankje konden nagenieten. Het was een mooie avond!