Veelgestelde vragen

Hoe kan ik lid worden?
Aan het einde van de zomervakantie kun je lid worden van de VGSR. Eind augustus vindt er een nieuwe kennismakingsperiode plaats. Je kunt je daar nu voor aanmelden. Mocht je in augustus niet kunnen, neem dan vooral contact op.

Kan iedereen lid worden?
Iedereen die ingeschreven staat bij een HBO- of WO-opleiding en een christelijke levensovertuiging heeft mag lid worden. Je hoeft niet per se in Rotterdam te studeren. De VGSR staat open voor meerdere christelijke stromingen, het is voor ons belangrijk dat je in God gelooft. Mocht je vragen hebben over de christelijke identiteit van de VGSR, neem dan vooral contact op.

Ik ben nog geen 18, probleem?
Nee, iedereen die is ingeschreven bij een HBO- of WO-opleiding is welkom. Wel hanteren wij de regel dat er onder de 18 geen alcohol wordt gedronken.

Hoe ziet mijn eerste jaar bij de VGSR eruit?
Lid zijn bij een studentenvereniging geeft je unieke kansen om jezelf te ontwikkelen. Tijdens het eerste jaar is het fijn als je er zo vaak mogelijk op donderdagavond bent. Zo leer je de leden en ook de tradities van de VGSR goed kennen. Ook word je het eerste jaar al in een commissie ingedeeld, zodat je leert wat een commissie doen inhoudt. Als je vragen hebt, zijn er altijd oudere leden die je willen helpen. Na de kennismakingsweek ben je volwaardig lid, wat betekent dat er weinig tot geen verschil is tussen eerstejaars en ouderejaars leden.

Welke mogelijkheden biedt de VGSR om mijn talenten te ontwikkelen?
De VGSR heeft twee belangrijke waarden: studiezin en amicitia. Dit betekent dat we elkaar graag uitdagen en ons blikveld vergroten, en ook graag genieten van vriendschappen. Beide waarden bieden genoeg mogelijkheid om te groeien op persoonlijk gebied en als christen. Voorbeelden van studiezin zijn een lezing of het deelnemen aan een commissie. Zo heeft de VGSR bijvoorbeeld een commissie die zes keer per jaar een verenigingsblad in elkaar zet of een commissie die het gala regelt.

Hoeveel tijd kost lid zijn?
Het antwoord op deze vraag verschilt erg per lid. We streven ernaar om elke donderdagavond met alle leden aan de activiteit deel te nemen. Deze activiteit verschilt elke week; van sportactiviteit tot lasergamen of een lezing. Verder neemt een groot deel van de leden deel aan een Bijbelclub. Er is een Bijbelclub die elke week samenkomt en ook een die om de week samenkomt. Naast deze reguliere activiteiten, is er bijvoorbeeld ook een gala en zijn er meerdere weekenden die je weg gaat met elkaar. Dus in principe ben je niet veel verplicht om te komen. De ervaring leert wel dat je veel meer uit de VGSR haalt als je regelmatig komt. Vrienden maken kost gewoon tijd.

De ‘G’ van Gereformeerd of Gelovig?
De VGSR is opgericht in 1950 als Gereformeerd Vrijgemaakte vereniging. In de ruim 70 jaar dat de VGSR bestaat is er veel veranderd, ook in de kerkelijke wereld. De VGSR is tegenwoordig een algemeen christelijke vereniging; we staan open voor iedereen die in God gelooft. Benieuwd naar de sfeer die hierbij hoort, ga de uitdaging aan en kom een avond kijken!

Uhhm, hoeveel kost dat?
De contributie bedraagt rond de 10 euro per maand, dit bedrag is voor iedereen gelijk. Dit bedrag is exclusief bepaalde activiteiten, zoals culturele activiteiten, het gala en consumpties op de sociëteit. De contributie wordt in 6 termijnen betaald.

Waar teken ik voor als ik lid word?
Je tekent voor een periode waarin je jezelf zult ontwikkelen en vriendschappen zult opbouwen met andere christenen. Omdat het geloof voor ons belangrijk is, willen we graag dat je de drie formulieren van enigheid onderschrijft. Deze formulieren worden door veel kerken beleden en vormen de basis van ons christelijk geloof.

Wat maakt de VGSR uniek?
De VGSR is een wat kleinere studentenvereniging. Dit geeft het voordeel dat je elk lid persoonlijk kent. Ook geeft dit het voordeel dat je veel kansen krijgt om deel te nemen in een commissie of misschien later zelfs een bestuursjaar te doen. De VGSR heeft twee belangrijke waardes: studiezin en amicitia. De combinatie van plezier en jezelf ontwikkelen, wat dit in de praktijk betekent, is uniek. De VGSR daagt je uit om jezelf en de wereld om je heen te leren kennen en te genieten van je studententijd.

Kan je naast je lidmaatschap ook je P halen?
De geschiedenis van de VSGR leert dat dit heel goed mogelijk is. Tijdens je eerste verenigingsjaar wordt je aan een ouderejaars gekoppeld die dezelfde studie doet, voor zover dat mogelijk is. Deze leraar helpt je in de overgang van de middelbare school naar het zelfstandig studeren op het HBO of WO. Soms studeren leden samen, omdat dat hun concentratievermogen vergroot. Als je een tentamen hebt, houdt de vereniging hier zeker rekening mee.

Ik ben op vakantie tijdens de kennismakingsweek, wat nu?
Het is belangrijk dat je aanwezig bent tijdens de gehele kennismakingsweek. Zo hebben wij genoeg gelegenheid om jou te leren kennen en jij de VGSR. Mocht je toch verhinderd zijn, neem dan vooral contact op. Wel raden wij sterk aan om deel te nemen met de kennismakingsperiode in augustus. Voor specifieke vragen, kun je contact opnemen met pr@vgsr.nl. Laat het op tijd weten als je tijdens de kennismakingsweek nog andere verplichtingen hebt.

Meer vragen?
Staat jouw vraag hier niet tussen, neem dan gerust contact op met de pr commissie: pr@vgsr.nl