Open avond 12 maart

Hé jij!

Wat leuk dat je op de website van de VGSR aan het rondkijken bent! Donderdag 12 maart hebben we onze eerste open avond en dit is een dispuutsavond. Binnen de VGSR hebben we vier verschillende disputen (Discute, Hydros, Icarus en Argos). Deze disputen hebben verschillende invalshoeken en behandelen verschillende onderwerpen: zo is er voor ieder wat wils. Lees de stukjes voor de open avond van de disputen hieronder eens door en laat me vooral weten waar jij graag bij wilt zijn!

Als je nog vragen hebt en/of je wilt je aanmelden voor de open avond, laat het me vooral weten! Ik hoop je snel te zien!

Groetjes,

Melanie

 

Discute

Discute is het maatschappijkritische dispuut van de VGSR. Op de dispuutsavonden gaan we uitgebreid met elkaar in discussie aan de hand van de voorbereiding die door een aantal leden is gemaakt. Hierbij verdiepen we niet alleen onze kennis, maar leren we ook om onze mening te vormen en goed te verdedigen. Op een avond worden er altijd veel verschillende stellingen besproken.

Dit jaar behandelen we door de ogen van kunst verschillende maatschappelijke  onderwerpen. We hebben het bijvoorbeeld al over het conflict in Israël en over privacy gehad. Komende avond gaan we het hebben over seksualiteit, een spannend onderwerp, maar wel erg interessant om te behandelen. Na dit inhoudelijke deel, gaan we over op het huishoudelijke deel. We steken de Discute-kaars aan en pakken er lekker toastjes en wijn bij. Er worden praktische zaken besproken en er wordt gezellig bijgepraat.

 

Hydros

Hydros is hét filosofische dispuut van de VGSR. Dit waterige dispuut, met een dolfijn als logo, is altijd op zoek naar waarheid en kennis. We stellen vragen die niet voor de hand liggen, waar misschien geen eenduidig antwoord op te vinden is. Op die manier proberen we onszelf te verrijken en meer kennis te verkrijgen. Bij Hydros eten we aan het begin van iedere dispuutsavond met elkaar. Een aantal leden kookt, anderen wassen af en daarna is het tijd voor de voorbereiding van die avond en, niet te vergeten, wijn. Hydroten zijn grote wijnliefhebbers en iedere avond proberen we dan ook een bijzonder fles wijn mee te nemen om met elkaar van te genieten. Voor een Hydroot is wijn immers wat water is voor een dolfijn.

Dit jaar is het jaarthema ‘De invloed van taal’. Aan de hand van een aantal taalfilosofen kijken we naar taal vanuit verschillende perspectieven, zoals de invloed van taal op kinderen en straattaal. We hebben dit jaar al filosofen als Michel Foucault, Jacques Derrida en Noam Chomsky besproken. Tijdens de dispuutsavond van 19 maart zullen we het gaan hebben over Plato, die een van de eerste filosofen was die zich bezighield met problemen rond de aard van taal. Zo onderzoekt Plato heel precies de juiste betekenis van een begrip voor er verdere conclusies in zijn filosofie aan te verbinden. Dit is een heel interessant en filosofisch perspectief op de invloed van taal: moeten we bijvoorbeeld niet meer stilstaan bij ons gebruik van concepten en taal in het algemeen? Er zal voor deze avond dus een voorbereiding worden gemaakt over Plato waar we met elkaar over zullen filosoferen onder het genot van wijn en lekkere toastjes!

 

Icarus

Icarus bestaat uit een groep Heeri die iedere dispuutsavond bij elkaar komen om van elkaar te leren en stevig te discussiëren over een onderwerp wat gelinkt kan worden aan het jaarthema. Naast deze avonden waarop studiezin hoogtij viert is er uiteraard ook tijd voor gezelligheid. Op de dinsdagavond zijn we eens in de twee weken in de ‘Oude Sluis’ te vinden. Hier wordt de mogelijkheid geboden voor de Heeri om onder het genot van een biertje wat bij te praten. Daarnaast zet dit veelomvattende dispuut ook ieder jaar weer een weekend en een aantal culturele activiteiten neer!

Het thema wat we dit jaar tot jaarthema gebombardeerd hebben is “Antropologie”. Antropologie is het bestuderen van mensen in zowel het fysieke als het culturele opzicht. Dit jaar zullen de Heeri zich richten op het culturele aspect van antropologie. De dispuutsavond van 12 maart zal in het teken staan van ‘Cultuur en de wetenschap.’ Wat is de invloed van cultuur op het beoefenen van wetenschap?

 

Argos

Bij Argos zijn we op zoek naar verbreding van onze kennis, naast onze studies. Bij Argos houden we van diversiteit en hebben we geen jaarthema, maar we behandelen in een jaar vier onderwerpen, door ons genoemd ‘fenomenen’. Per fenomeen komen we drie keer bij elkaar om ons erin te verdiepen. De avond wordt altijd afgesloten met een gezellige borrel, waarbij prosecco wordt gedronken en toastjes worden gegeten.

Tijdens de open avond zullen we het hebben over ‘’Herinneringen’’. We zullen bijvoorbeeld kijken naar hoe herinneringen in ons brein worden opgeslagen en hoe we deze weer kunnen ophalen. Lijkt je dit nu interessant, kom dan vooral kijken bij Argos tijdens de open avond! Wees welkom!