Lerarenavond 12 november

Ook in coronatijd gaat het verenigingsleven gewoon door. Tijdens de lerarenavond op 12 november vertelden drie leden over hun studies. Amica Ruiter beet het spits af met haar studie criminologie. We hebben gekeken naar de harde cijfers van criminaliteit in coronatijd. Wat opvalt is dat de hoeveelheid cybercriminaliteit explosief gestegen is. Meer dan ooit worden mensen belaagd met fraude via mail, appjes of telefonie. Dat harde cijfers niet zulke harde cijfers zijn, kan onderbouwd worden met de term ‘dark number’. Dit is alle criminaliteit die niet aan het licht komt, bijvoorbeeld doordat slachtoffers geen aangifte doen.

Amice De Vries sr. is economiestudent en vertelde over het boek ‘An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations’. Hierin beschrijft Adam Smith (onder andere) een rationele manier van kijken naar economie, namelijk dat iedereen handelt uit eigen belang en niet uit de goedheid van ieders hart. Hoe rijmen we een heel rationeel economisch systeem met het coronavirus dat ons raakt op sociaal en persoonlijk gebied? Hoever moeten we gaan om ouderen en zwakkeren te beschermen? Voer om over na te denken dus.

Amica Clement vertelde over haar minor: geweld. We keken naar de ACE test, de Adverse Childhood Experiences Study. Hierin wordt aan de hand van 10 vragen gekeken of mensen aanleg hebben voor een verhoogde kans op een auto-immuunziekte. Deze vragen hebben betrekking op misbruik in de kindertijd. Vaak krijgen mensen die in hun kindertijd misbruikt zijn later in hun leven last van een mentale of fysieke aandoening.

Het was weer een leerzame avond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *