Lezing I – De psychologie van identiteit

Op 8 oktober 2019 was het tijd voor de eerste lezing onder het jaarthema ‘Identiteit’. Prof. dr. Marise Born kwam ons een en ander vertellen over de psychologie en filosofie achter identiteit.

De lezing begon met enkele filosofen die vele dingen hebben gezegd over de menselijke identiteit. Nadat de lector het verschil tussen het Zelf en Identiteit heeft verklaard kwamen meer toegepaste zaken naar voren. De oude Griekse wijsheid zegt: ‘ken uzelf’. Maar wát leert u dan kennen? Waar de oude Grieken vooral hun plaats in de samenleving leerden kennen en zich daarnaar leerden gedragen, ziet het antwoord op deze vraag er tegenwoordig een stuk ingewikkelder uit. Het opdoen van zelfkennis is een lastige weg, maar ontzettend belangrijk.

Vervolgens heeft de lector de Identiteitsontwikkeling volgens Marcia (1980) behandeld en had ze het over de erg interessante self-guides van Higgins (1987). Deze gaan over het beeld dat iemand van zichzelf heeft, het streefbeeld van zichzelf, wie hij vindt dat hij zou moeten zijn en het vreesbeeld van zichzelf. Zodra twee van deze beelden niet gelijk zijn voelt diegene emoties. Wanneer het Ideale Zelf niet gelijk is aan het Actuele zelf, voelt iemand zich bijvoorbeeld teleurgesteld, heeft hij het gevoel te mislukken bij het bereiken van een doel.

Tot slot kwamen er enkele onderzoeken voorbij die lieten zien dat wanneer iemand die zichzelf niet leuk vindt weet dat iemand anders hem wél leuk vindt, hij zich juist onaardig gaat gedragen (onaardiger dan wanneer hij niet weet wat de ander van hem vindt (de controlegroep)) en vise versa. De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat mensen zich gedragen zoals ze zichzelf vinden. Iemand die zichzelf leuk vindt gaat zich extra leuk voordoen als hij weet dat iemand hem niet leuk vindt, terwijl iemand die zichzelf niet leuk vindt zichzelf dan weer extra vervelend gaat voordoen als hij weet dat iemand hem leuk vindt. Zo trekt men het beeld van de ander naar het beeld dat men van zichzelf heeft.

Al met al een heel interessante lezing, die deze lector ons gegeven heeft!

De foto’s kunt u hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *