Lezing II 13 december

Op 13 december was de tweede lezing onder het jaarthema ‘Het brein’. Dr. Michiel Bosman, psychiater, kwam ons een en ander vertellen over psychische hersenaandoeningen. Hij maakte gebruik van een tool waardoor wij allemaal op onze telefoon een poll in konden vullen. De resultaten hiervan gebruikte hij in zijn verhaal. Zo heeft 38% van de leden die aanwezig was bij de lezing aangevinkt dat hij of zij wel eens contact heeft gehad met een psychiater of psycholoog. De lector was erg blij met dit hoge getal. Het betekent namelijk dat de psychiater of psycholoog niet afschrikt om naartoe te gaan. Er is geen wachtkamer meer met mensen met zichtbare mentale aandoeningen.

Verder ging het op deze avond over het bedrijf van dr. Bosman: hoe het in elkaar zit en hoe ze cliënten en hun problemen aanpakken. Iets heet pas een psychische stoornis als het voldoet aan het B-criterium: de symptomen moeten klinisch significante lijdensdruk en beperkingen in het sociale of beroepsmatige functioneren of het functioneren op andere belangrijke terreinen veroorzaken. Kort gezegd: iets kan pas een psychische stoornis genoemd worden als de klachten het dagelijks leven beperken of negatief beïnvloeden.

Het was een interessante lezing waarbij we weer een kijkje konden nemen in hoe ons eigen brein werkt.

Meer foto’s zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *