Creacie-avond 18 oktober

Op 18 oktober stond de tweede Creacie-activiteit op de agenda. Altijd een feestje! We gingen naar Het Wijnpakhuis voor een heuse wijnproeverij. Velen van ons drinken regelmatig wijn, maar of we er nou verstand van hebben?
De avond begon met een praatje van meneer Verkleij: baas van de wijnproeverij, maar drinkt zelf al vele jaren geen alcohol meer. Hij deed voor hoe we wijn moesten ‘proeven’ en spuugde het daarna weer uit. Wij dronken het liever op.
We begonnen met een Chileense en een Franse Chardonnay. Onze glazen werden na iedere ronde opgehaald en de volgende wijnen stonden dan weer klaar. We hebben onder andere van een Italiaanse Garganega Chardonnay, een ‘simpele’ Rosé en een Cabernet Sauvignon mogen proeven.
Meneer Verkleij vertelde tijdens de proeverij over hoe je goede en slechte wijnen kunt onderscheiden. Zo kan je dat bijvoorbeeld zien aan de wijnfles zelf: hoe dunner het glas, hoe goedkoper de wijn; hoe dieper de ziel (indeuking onderin de wijnfles), hoe beter de wijn en wijnen met kurken zijn duurder dan wijnen met een capsule, maar niet beter. Je kan het ook zien als je je glas rode wijn schuin houdt. Zie je een licht randje om de wijn? Dan is de wijn jong en dus goedkoper. Ook weten we nu dat een lichte Rosé beter is dan een donkere, omdat suiker de donkere kleur veroorzaakt.
De duurste wijn die Verkleij kende, is Mouton-Rothschild uit Frankrijk. Deze moet twee jaar van tevoren besteld worden en kost 7000 euro voor 12 flessen!
We hebben De Wijnfabriek natuurlijk niet verlaten zonder een wijnglas kapot te laten vallen.

Meer foto’s zijn hier te vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *