Dispuutsavond Hydros 11 oktober

De waterige waarheid, of is het werkelijkheid?

De avond begon redelijk druk. De bewoners van B€URS dwarrelden nog rond samen met wat leden van de VGSR. Amica van der Hoeven lag op de hoekbank links van mij. Zelf was ik bezig met het ontwerpen van een afbeelding, die daarna wordt verwerkt op een mok: een van de verjaardagtradities van B€URS. Rechts van mij waren de amicae Trimp, Boeringa en Van der Lek in de keuken aan het koken. Hydros heeft de traditie om samen de maaltijd te genieten voor we beginnen met de avond. Ondertussen leek amica van der Hoeven in te dutten na een week studeren voor tentamens en druk zijn. Na een tijd verliet zij de bank om zich een straat verderop aan te sluiten bij een ander dispuut. Toen ik klaar was met mijn knippen en plakken op Photoshop, nam ik deel aan het kookteam. Alhoewel mijn arbeid niks was vergeleken bij dat van hen: ik had wel twee hele mini-uitjes gesneden! Het gaat om het idee toch? B€URS stroomde leeg met mensen die niet lid waren bij Hydros en Hydroten kwamen aanbellen en plaats nemen in de woonkamer. Zodra het avondeten klaar was, leek iedereen van Hydros ook aanwezig te zijn, dus we begonnen te eten op assertiviteit. Natuurlijk was er onderhand wijn ingeschonken. En dat uiteraard in onze eigen persoonlijke Hydrosglazen met onze namen erin gegrafeerd. Behalve amice Wezeman, die zijn mok niet kon vinden (het onderwaterhoofd had de mok over het hoofd gezien in haar kamer en vergeten mee naar boven te nemen) en dus zijn wijn in een echt wijnglas had gegoten. Amica Trimp was zo netjes om thee te zetten en dat aan te bieden aan de aanwezigen.

De maaltijd vorderde en nodigen namen een tweede ronde eten. De aandacht kwam op het feit dat het tijd werd om te beginnen, dus we begonnen. De amici De Jong en Oldenburger hadden de voorbereiding gemaakt. We openden de dispuutsavond natuurlijk met ons Hydroslied wat altijd zo zuiver als een nachtegaal wordt gezongen. Amice De Jong nam het woord en begon voor te lezen uit de voorbereiding. Deze avond was toegewijd aan de Amerikaanse filosoof Richard Rorty. Deze man zet vraagtekens bij de taak van filosofie. Tijdens het doornemen van de voorbereiding hadden we interessante gesprekken en discussies. Ik zal er twee uitwerken. We hadden het deze avond veel over de waarheid en werkelijkheid. Waarheden zouden persoonlijk zijn, iedereen heeft zijn eigen waarheid. Maar werkelijkheid is iets waar we het allemaal mee eens zouden moeten zijn. Wanneer er wijn in een glas zit, is dat een werkelijkheid. Maar als je zegt dat er lekkere wijn in het desbetreffende glas zit, is dat jouw persoonlijke waarheid (props aan Amice Wezeman). Dit was een kleine uitleg, nu naar het volgende punt. Er kan een olifant achter je staan, maar er kan ook een olifant niet achter je staan. Na deze zin moesten wat Hydroten lachen. Ondertussen werden er ook toastjes gesmeerd en uitgedeeld en van glazen wijn gesipt. We gaan verder met de stelling. Beide opties zijn mogelijk en zijn dus een waarheid. Maar de situatie waarin het waar is dat er een olifant achter je staat én het waar is dat er geen olifant achter je staat is onmogelijk, een tegenspraak tussen waarheden. Wat is dan de werkelijkheid? Dat kan ik me op deze dag ook niet meer herinneren. Na het opmaken van een nieuw pak toastjes, de helft van de smeersels, 3 flessen wijn, wat kopjes thee en een biertje (genuttigd door amice Visser: schandalig) begonnen we af te sluiten. Amice Oldenburger was al eerder vertrokken naar de sociëteit vanwege verantwoordelijkheden. Iedereen was zo lief (want dat zijn we bij Hydros) om te helpen met het opruimen van de zooi die wij zelf gemaakt hadden. Daarna verzamelde iedereen zijn eigendommen bij elkaar en maakte aanstalten om te vertrekken naar de sociëteit. Dít keer waren we niet de laatste.

Is dit mijn waterige waarheid of is het werkelijkheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *