Lezing 1 Globalisering 16 november

16 november was de eerste lezing die ging over het jaarthema ‘Globalisering’. Het thema was: Hoe groot is jouw wereld?

Meneer de lector is werkzaam bij Boskalis en zal zijn persoonlijke ervaringen delen vanuit zijn werk en privé situatie omtrent globalisering.

Allereerst geeft meneer de lector kort aan wat globalisering inhoudt. Globalisering is een proces waarbij steeds meer landen en regio’s gaan deelnemen aan de internationale handel. Het heeft invloed op alles en wordt gedreven door kapitalisme. Globalisering heeft vele voor- en nadelen. Informatie die gedeeld wordt is een voorbeeld van een voordeel, milieuvervuiling is een voorbeeld van een nadeel.

Boskalis is een internationaal bedrijf, met bijna 10.000 werknemers. Het bedrijf heeft 3 afdelingen: baggeren, energie en havensleep. Wereldhandel, dus globalisering, heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf hard is gaan groeien.
Door de wereldhandel zijn ze zo hard gegroeid. Goede mogelijkheden voor communicatie is een positief effect voor Bokalis wat is voortgekomen uit de groeiende wereldhandel. Een negatief effect is de grotere concurrentie.

Meneer de lector heeft in Amerika en Singapore gewoond. Hij en zijn gezin hebben globalisering zelf meegemaakt en deelt tijdens de lezing verschillende ervaringen die hij en zijn gezin hebben meegemaakt door globalisering.

Aan het einde van de lezing ging meneer de lector nog in op een groot nadeel van globalisering. De mens wil van nature steeds meer, en globalisering zorgt ervoor dat dit kan. Doordat we steeds meer hebben en verbruiken stijgt de opwarming van de aarde en dragen we bij aan de milieuvervuiling. Meneer de lector gaf aan dat het goed is om stil te staan bij het effect wat wij op de aarde hebben doordat we steeds meer willen, kunnen we dit als christen verantwoorden? Horen we juist geen zorg te dragen voor de aarde? Dit gaf stof tot nadenken en hier hebben we na de pauze nog over door kunnen discussiëren.

We mochten na de lezing naar de sociëteit gaan om door te praten met elkaar onder het genot van een drankje.

De foto’s van de lezing zijn hier te vinden.

Een reactie op “Lezing 1 Globalisering 16 november

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *