Dispuutsavond Discute

Afgelopen donderdag was er weer dispuutsavond en dispuut Discute is begonnen met het jaarthema’De psychologie van de beïnvloeding’. Amice Wilschut had de avond inhoudelijk voorbereid aan de hand van een gelijknamig boek. Er komen in dit boek veel onderwerpen aan bod, van het ontstaan van ‘attitudes’ bij tot reclame tot hersenspoeling en alles daartussen.

Wij zijn begonnen met een introductie over propaganda. De vraag wat propaganda is stond centraal. Eerst onze eigen ideeën en daarna de ideeën uit het boek. Daarna kwamen een heel aantal dingen ter sprake waar een propagandist gebruik van maakt, zoals stereotypen. Het volgende onderdeel ging over attitudes. Attitude is een soort denkwijze. Waar komt dit vandaan? In het boekje stond het volgende voorbeeld: Een Amerikaan uit een zuidelijke staat reageert waarschijnlijk opvallend anders op een prikkel als de nabijheid van een persoon met een andere huidskleur dan iemand uit het noorden van Amerika en we verklaren dit door te zeggen dat hij een andere ‘attitude’ heeft. We zagen dat attitudes een oorsprong hebben in de volgende dingen: vroegere opvoeding, associatie met groepen of personen en uit ervaringen. Attitudes zijn heel verschillend in verschillende volken.

Na het serieuze gedeelte is er gezellig geborreld met een toastje en een glas wijn. Wij kijken al uit naar de andere avonden over dit onderwerp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *