Dispuutsavond: Discute

Afgelopen donderdagavond, 6 oktober 2016, was er weer een dispuutsavond. Dat betekende voor het oudste dispuut van de VGSR, Discute, dat zij weer bij elkaar mocht komen! Discute is een dispuut dat maatschappijkritisch is. Dit houdt in dat we tijdens de dispuutsavonden een onderwerp bespreken en bediscussiëren dat actueel is in de maatschappij. Nadat we dit hebben gedaan, drinken we met z’n allen nog een wijntje en eten we wat toastjes om de avond gezellig met elkaar af te sluiten. Als je nieuwsgierig bent naar hoe het er aan toe gaat, neem dan gerust contact op om eens te komen kijken!

Waar deze dispuutsavond avond specifiek over ging, zal ik nu vertellen. We behandelden een onderwerp binnen ons jaarthema, dit jaar is het thema van Discute ‘de nieuwe generatie’. De nieuwe generatie heet ook wel generatie Z. Op de afgelopen avond van Discute hebben we het niet alleen gehad over generatie Z, maar ook over de generaties die hieraan vooraf zijn gegaan. Dit zijn de protest-/babyboomgeneratie (1940-1955), de verbindende generatie X (1955-1970), de pragmatische generatie (1970-1985), de authentieke generatie Y (1985-2000) en de bewuste generatie Z (2000-heden). Iedere generatie heeft iets kenmerkends.

Tijdens de avond hebben we ook besproken bij welke generatie onze ouders horen en bij welke generatie we onszelf zouden plaatsen. De meeste ouders kwamen uit de verbindende generatie X of de pragmatische generatie. Om een generatie passend bij onze ouders te kunnen kiezen, konden we onder andere kijken naar de volgende kenmerken van generatie X: Ouders besteedden twee keer zoveel tijd aan hun kinderen als de protestgeneratie en qua werk kwamen er in die generatie tweeverdieners en parttimers. De ouders uit de pragmatische generatie zijn gericht op zelfontplooiing en ze staan minder ‘boven’ hun kinderen, maar er ‘naast’. Als je er even over na denkt, kun je ze zo in een generatie plaatsen.  

Daarnaast hebben we besproken of de maatschappij zich aan zou moeten passen aan de nieuwe generatie. Een kenmerk van de nieuwe generatie Z is bijvoorbeeld dat zij moeite heeft met de hiërarchische systemen en de representatieve democratie die wij op dit moment kennen. Wij hebben er al een interessante discussie over gevoerd. Maar wat vind jij? Moet het systeem zich aanpassen? Of moet de nieuwe generatie zich voegen naar het systeem?

Als je meer wilt weten over Discute, klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *