Dispuutsavond: Hydros

Met z’n allen kwamen we weer bij elkaar op een van de kasten van de VGSR, dit keer De Citadel. Terwijl Amice De Vries mdr. het eten voorbereidde samen met zijn lieftallige assistente waren de andere Hydroten aan het fluiten alsof hun leven ervan afhing. We hebben voortreffelijk gegeten met elkaar. Zoals iedereen wel weet is het bij Hydros de gewoonte om thee en wijn te drinken, toastjes te eten en wijze woorden te spreken. De thee en wijn vloeiden rijkelijk. Amica van der Kooij en Amice Wezeman kregen ook hun persoonlijke theeglas, waar we eerst nog van dachten dat ze geskunkt waren door amica Biewenga.

We hebben het deze avond gehad over de morele orde van Kant. We hebben nagedacht over waar de goede wil vandaan komt en of ieder mens een goede wil heeft. Kant zegt: ‘Handel op zo’n manier dat je de menselijkheid, in je eigen persoon of een ander persoon, behandelt als een doel en niet zomaar als een middel’. Dit komt overeen met de christelijke uitdrukking van ‘de Gouden Regel’, die zegt dat we ons egoïsme opzij moeten zetten en moeten geven om alle mensen. Samen hebben we weer heerlijk wat af gefilosofeerd. Met wat uitstapjes hier en daar over vriendschappen en karakter hebben we een mooie avond gehad waarin we als dispuut na hebben mogen denken over de (vrije) wil en waarin we wijze woorden hebben gehoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *