Als vers gemaaid gras…

Zo rook de Bernardus Sauvignon Blanc uit Monterey County van het jaar 2013 voor een enkeling. Sinds enkele maanden is de VGSR een genootschap rijker. Vino is in het leven geroepen en haar leden verkennen met elkaar de prachtige wereld van de wijnen aan de hand van het boek Windows on the World van Kevin Zraly. Elke maand komt Vino eenmaal bij elkaar om circa vijf wijnen te proeven. Afgelopen maandag waren de witte wijnen van Noord-Amerika aan de beurt.

Een avond bij Vino begint altijd met een kleine introductie over het gebied en haar wijnen. Wil je Amerikaanse wijnen kopen op een intelligente manier dan heb je eigenlijk kennis nodig over elke staat en de regio’s in die staat. Elk gebied specialiseert in een specifieke wijn of druifsoort. Deze kennis heb je natuurlijk niet zomaar dus als beginneling is het het gemakkelijkst om eerst bekend te raken met de erkende wijnregio’s. Deze American Viticultural Areas (AVAs) zijn erkend en geregistreerd bij de overheid en heeft een zelfde status als de AOC in Frankrijk en DOC in Italië. Een andere manier om over het algemeen hogere kwaliteit wijnen te onderscheiden zijn proprietary namen. Wijnmakers kunnen uitstekende wijnen maken door druifsoorten met elkaar de mengen. Deze wijnen krijgen een proprietary naam omdat ze door wetgeving niet de druifsoort of de fles mogen zetten.

Toen waren de wijnen aan de beurt. We begonnen met de meest gedronken Riesling ter wereld, de Chateau Ste. Michelle 2012 uit de Columbia Valley. Vervolgens zijn er twee Sauvignon Blanc wijnen gedronken en om af te sluiten met twee Chardonnay’s waarvan er één oaked was en de ander unoaked. Bij de laatste twee was het ontzettend leuk om te merken wat voor effect het rijpen van de wijn in eikenhouten vat heeft . Vino heeft deze avond weer ontzettend veel geleerd en ziet uit naar de volgende avond waar de witte wijnen uit Duitsland centraal staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *