Dispuutsavond: Icarus

Het werd hoog tijd voor een dispuutsavond, de kerstvakantie betekende voor velen een verstand dat op nul werd gezet om zoveel mogelijk uit te rusten voor het nieuwe jaar. Niets beter dan een stevige dispuutsavond om wakker geschud te worden en goed aan het nieuwe jaar te beginnen. Het onderwerp van de avond was het ontstaan van de wereld. Is het gekkenwerk om in creationisme te geloven? Wat houdt het Darwinisme eigenlijk precies in? Naast dat deze vragen werden besproken is er ook gekeken naar andere ontstaanstheorieën zoals “generatio spontanea”, het Catastrofisme en het Lamarckisme.

Waar echter de meeste tijd aan is besteed is de levendige discussie terwijl het schuimende goud stroomde. Of en hoe wij natuurlijke selectie terug zien in de samenleving om ons heen bleek nog moeilijk te vatten. Kan het lage inkomen van sommigen worden gewijd aan een natuurlijk proces of is het meer sprake van toeval? Daarnaast is er uitgebreid gesproken over het vermogen van mensen om zich in te leven in de gevoelens en gedachten van andere wezens, beschreven in de Theory of Mind. Dit vermogen kan echter snel doorslaan, waardoor mensen gedachten, gevoelens en bedoelingen toeschrijven aan dode dingen. De stelling: “het doorslaan van Theory of Mind is een bewijs voor een God die alleen maar bestaat in de verbeelding van mensen” bleek te zorgen voor een stevige discussie.

Al met al was het een mooie avond en een verfrissend begin van het nieuwe jaar voor dispuut Icarus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *