Rimpels in de Ruimte

Op 24 september 2015 hebben alle leden na een heerlijke verenigingsmaaltijd van een lezing genoten. Het jaarthema ‘Natuurwetenschappen’ is met deze eerste lezing geopend. Professor Jan Willem van Holten is naar Rotterdam afgereisd om bij de VGSR een lezing te verzorgen over ‘De Rimpels in de Ruimte’. Met deze avond heeft Van Holten ons meegenomen naar de wereld van de zwaartekracht in het heelal.

In een interactieve lezing heeft de lector verschillende elementen uitgelegd over de zwaartekrachtsgolven en hoe dit werkt in het heelal. Wat vaker terug kwam was het gegeven: ‘We weten niet wáárom het zo is, maar wel dát het zo is.’ Eerst werden wetenschappers van vorige eeuwen aangehaald, zoals Newton en Einstein. Zij zijn eigenlijk al begonnen met de grondlegging van de theorie over de zwaartekracht. Later werden verschillende verschijnselen in het heelal uitgelegd. Zo kwam ‘het zwarte gat’ ook aan bod, een zwart gat in het heelal dat sterren aantrekt. Wanneer sterren in dit gat vallen, wordt het gat groter. Men weet helaas niet wat er achter dit gat verscholen zit. De reden die Van Holten hiervoor gaf is, dat wanneer iemand in dit gat ‘valt’, hij er nooit meer uit komt. Rimpels in de ruimte ontstaan doordat sterren en planeten ten opzichte van elkaar bewegen door de zwaartekracht. Zo ‘valt’ als het ware de maan rondom de aarde wegens de
zwaartekracht. Op deze manier bewegen ook sterren ten opzichte van elkaar en ontstaan er golven, ‘rimpels’, in het heelal. Tegenwoordig is men aan het proberen om deze zwaartekrachtsgolven op te vangen op de aarde. Dit wil tot nu toe nog niet goed lukken. Genoeg te doen dus voor de natuurwetenschappers!

De lezing was gericht op ons alfa-studenten met geen tot weinig voorkennis over dit onderwerp. Door de lezing van professor Jan-Willem van Holten hebben we kennis verzameld over een nieuw onderwerp. Erg interessant!

De volgende lezing zal op 26 november 2015 gehouden worden door professor Cees Dekker met als onderwerp: ‘Evolutie, geloof en wetenschap’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *