Lezing 1: Taal

Afgelopen week mocht de VGSR genieten van de eerste lezing van het jaar met het onderwerp “Taal’.  In deze lezing probeerde prof. dr. Marc van Oostendorp  een antwoord te geven op de vraag: “wat is taal?” Een lastige vraag naar bleek. Taal bleek nog zo simpel niet te zijn. Aan de hand van een aantal sprekende voorbeeldzinnen liet professor Van Oostendorp zien dat achter onze communicatie veel meer schuilt dan puur de woordelijke betekenis van zinnen. Bijvoorbeeld op de vraag: ‘Wil je koffie of thee?’ Is het enige juiste antwoord: ‘ja’ of ‘nee.’ En toch snapt iedereen dat het alleen maar irritant is als je met ‘ja’ of ‘nee’ antwoord op deze vraag. Of deze: ‘de mannen zagen het meisje met de verrekijker.’ Normale mensen denkt er niet eens over na of deze zin misschien betekent dat de mannen een meisje met een verrekijker aan het doorzagen zijn. Al met al een leuke avond, waarop we allen met een glimlach terug kijken. We kijken uit naar de volgende lezing op 20 november waarop dr. Alwin Kloekhorst ons gaat bijpraten over het ontstaan van de Nederlandse taal en de onderlinge verbanden tussen de verschillende Europese talen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *