38e Batavierenrace is weer achter de rug

Op vrijdagmiddag 23 april 2010 begon voor veel amicae amicique het grootse avontuur dat 38e Batavierenrace heet. Amica Bredemeijer en de amici Bisschop, Sytsma en Lems wisten het te presteren allemaal te laat op het station aan te komen en toch de trein te halen. In gezelschap van amice Otter vertrokken zij voor de lange reis oostwaarts.

Eenmaal in het boerenland wist amice Bisschop naar eigen zeggen alles en hij begon dat dan ook luidruchtig te verkondigen. Met zijn stelling dat vrouwen niets van voetbal kunnen weten wist hij de halve coupé in heftige discussie te krijgen. Gelukkig ontaarde dit niet in een boerenopstand en zaten zij ’s avonds veilig en wel met de familie Kuijsten aan de maaltijd.
Ondertussen, aan de andere kant van de Achterhoek was de nachtploeg samen gekomen op de Nijmeegse campus. Amice Van Delden had autopech, amice Bosscha sr. had zijn tentamen verknald en amice Koster had niet getraind, kortom: een ideale opmaat voor een goede prestatie. En zoals we inmiddels gewend zijn van de nachtploeg maakte ze het weer meer dan waar! Als resultaat was er een 58e tussentijd, goed op schema voor eenzelfde eindtijd als afgelopen jaar dus!
Inmiddels was de ochtendploeg al lekker op weg en begon de zon te stijgen tot aangename temperaturen. De parkeerplaatsen, weggetjes, dorpjes en weidse boerenlanden waren weer als vanouds en de gekke karavaan met busjes vol studenten, muziek, allerlei outfits en übergezond eten maakten het tot een waar Batavierenfestijn. Amica De Roover liep zich stuk op 5 km, amice Roest had zijn conditie ergens tussen twee biertjes en een sigaret achter zich gelaten, maar bleef als fietser wel aan een stuk doorkletsen over de reclames in het boekje met de routebeschrijving. Amice Bosscha jr. liep met de gebruikelijke VGSR-bretels naar boven de 14 km p/u en dit gaf amice Lont, die de Amstel Gold Race nog in de benen had, de gelegenheid even op het vinkentouw te blijven zitten. Amica Kleingeld luisterde haar Bata-debuut op met dezelfde gemiddelde snelheid als haar Twentse schatje. Ondanks onze dubbele lopers en debutanten in de ochtend bleven we dus zeer stabiel met een 68e tussentijd.
Nu de basis voor een mooie prestatie gelegd was, was het tijd onze vedettes te lanceren. Amice Kuijsten sr. mocht bij de herstart beginnen en liet niet alleen zijn hele eigen startgroep achter zich, maar haalde ook nog de helft van de vorige in: 15,28 km p/u raasde hij over 9,5 km heuvel op, heuvel af! Amice Joosse nam het hesje over en betrouwbaar als altijd liep hij weer precies dezelfde snelheid als alle eerdere jaren, ondanks de warme zon, en forse tegenwind. Amice Slingerland deed toch mee ondanks loszittende botjes in zijn voet, maar kon door een gebrek en training niet optimaal presteren. Gelukkig werd hij halverwege nog aangemoedigd door een stelletje halve zolen in een busje! Het verhaal van amice Bisschop is inmiddels ook bekend. Hij traint niet, klaagt dat hij het slecht gaat doen, loopt zogenaamd met een steek de hele etappe, maar toch weet hij er nog een goede tijd uit te persen. Het wordt wat saai, maar ook amice Lems loopt exact hetzelfde, alleen verliest hij zes seconden bij het omlopen door een tuin. Vervolgens is de derde Kuijsten van de dag aan de beurt en dat is zoals u weet een garantie voor succes, Susanne loopt nog net iets sneller dan haar zus met een 16e plek als etapperesultaat.
Terwijl op de Grote Markt in Enschede de eerste witbiertjes open worden getrokken, staan er twee nog te stressen om de goede prestaties tot nu toe recht te doen op de laatste afstand. Amica Bredemeijer en amice Baan, de eerste zeer ervaren, de tweede batasjaars, mogen het gaan proberen. Bij de vrouwen wordt blijkbaar harder gelopen dan vorig jaar, want ondanks 41 seconden tijdwinst, weet amica Bredemeijer maar net bij de eerste 30 te blijven. Amice Baan loopt nog 47 seconden sneller, maar moest zijn zenuwen halverwege even kwijt in een plaspauze. Volgend jaar lijkt er dus nog meer te halen te zijn voor hem dan de 14,03 km/u van nu! Al met al is er weer fantastisch gelopen en is er weinig misgegaan en dankbaar en blij vertrekt men dus naar de Roezeberg voor een goede schranspartij, mogelijk gemaakt door onze topkokkies Van Delden (2x), Koster en Oskam! Via internet op enkele mobieltjes en smsjes uit Rotterdam blijven we op de hoogte van de officieuze uitslag die nog al vaak wordt bijgesteld. Opeens gaat het gerucht dat we 38e zijn gefinisht, wat vanwege de 38e editie een prijs zou opleveren!
Vol goede moed vertrekken we naar het feest in Enschede om onze prijs op te halen, maar de door een technisch mankement blijken de uitslagen nog niet beschikbaar. Balen dus, maar nu we er toch zijn besluiten we om maar te gaan feesten. Na enkele rondzwervingen over de feestende campus langs dreunende collegezalen, een slechte live-band, de foute roze aula en een biergooiende menigte in de Grolsch-tent, wordt er gezamenlijk nog even stevig gedanst, waarbij amice Sytsma zelfs kramp krijgt! Na een welverdiende stapel broodjes frikandel en kroket wordt de thuisreis aanvaard.
Om 9:00 alweer staan de eerste mensen eieren te bakken en alle snelheidsrecords van dit weekend gaan aan diggelen als MJ Buitenhuis het gaspedaal hanteert richting de kerk in Almelo. Nog heel wat meer ritjes naar kerken zullen volgen die dag en daarnaast wordt ook de zon nog aanbeden. Amice Otter heeft nog niet gesport en weet de meesten mee te krijgen in een fanatiek potje honk-of-softbal. Verder worden alle strenge sportdieeten achter gelaten en de zakken chips en de door de vorige gasten achtergelaten doos bonbons moeten het ontgelden. Al met al weer een geweldig, gezellig, relaxed en succesvol batavierenraceweekend!
Namens de organisatoren hartelijk dank!